Home     Links     Contact     Crew     Colofon     VSN

 website voor ouders van kinderen met een spierziekte

Spelen

spelenDe eerste levensjaren zijn belangrijk voor de sensomotorische ontwikkeling: de ontwikkeling van de zintuigen, de fijne motoriek die nodig is voor schrijven en tekenen, het ruimtelijk inzicht en de woordenschat. Spelen is daarvoor een belangrijke manier. Een kind kan daardoor de wereld ontdekken, contact met anderen leggen, ervaringen verwerken en gevoelens uiten.

Om het spelen van je kind te stimuleren, kun je op zoek gaan naar aangepaste spelletjes en speelgoed of zelf iets maken. Je moet daarbij rekening houden met de beperkte kracht en bewegingsmogelijkheden van je kind. Niet al het speelgoed is geschikt voor een kind met een spierziekte. Je kind kan het beste zelf uitproberen met welk speelgoed het wel en niet overweg kan.

Je kunt speelgoed lenen bij een speel-o-theek. Welke speel-o-theken gespecialiseerd zijn in speelgoed voor kinderen met een handicap is te vinden op internet of in de Kids Gids Speciaal die in de boekhandel of via internet verkrijgbaar is.
Ook in het revalidatiecentrum kun je advies vragen over speelgoed aan een ergotherapeut of orthopedagoog.
Kinderen kunnen het beste zelf en met elkaar uitvinden hoe ze gangbare vormen van spelen kunnen uitvoeren of aanpassen. Zonodig kun je samen op zoek gaan naar alternatieven, bijvoorbeeld lichtgewicht varianten van sport- en spelmateriaal of makkelijke manieren om apparaten te bedienen.

Leveranciers van aangepast speelgoed zijn te vinden op www.barryemons.nl; www.jolietoys.nl, www.prospecial.nl, www.edupro.nl, www.booksandboxes.nl en www.apogeekits.com.

Zoeken


Spelen

Bob - rolstoelhockey
Bob is een fanatiek hockey'er. Dit filmpje is speciaal opgenomen voor TV...
Kidsgids Speciaal

De Kidsgids Speciaal staat vol attracties verspreid over het hele land...
Susanne - en haar scootmobiel

Eindelijk, eindelijk hebben we het juiste hulpmiddel gevonden voor onze...

Links